Yapı Kredi'den Ülke Ekonomisine 245 Milyar TL Katkı

2016 yılında sürdürülebilir ve sağlıklı bir performans ortaya koyan Yapı Kredi, ülke ekonomisine 245 milyar TL kredi hacmiyle en büyük katkıyı sağlayan 3. özel banka oldu.

Yapı Kredi 2016 yılını kredi hacminde 3. en büyük özel banka olarak tamamladı. Toplam nakdi ve gayrinakdi kredilerde yüzde 17 artış sağlayan Yapı Kredi,mevduatta iseyüzde 21’lik büyüme başarısı gösterdi. Toplam kredi hacmi 245 milyar TL’ye, mevduat toplamı 157.1 milyar TL’ye ulaşan bankanın solo bazdaki sermaye yeterlilik rasyosu ise yüzde 14,2 olarak gerçekleşti. 2016 yılında toplam aktiflerini 271.1 milyar liraya çıkaran Yapı Kredi’nintoplamnet kârı ise 2 milyar 933 milyon lira olarak gerçekleşti.

2016 YILINDA HEDEFLENEN ALANLARDA GÜÇLÜ BÜYÜME

Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, finansal piyasalarda yaşanan zorluklara rağmen “Hizmette Sınır Yoktur” anlayışıyla Türkiye ekonomisini ve müşterilerini 2016 yılında da desteklemeye devam ettiklerini belirtti. Açıkalın, “Büyüme odaklı yatırım stratejimizin ve inovatif bankacılık anlayışımızın pozitif etkisi finansal rakamlarımızda da kendini gösterdi. Türkiye ekonomisine duyduğumuz güvenle gerçekleştirdiğimiz yatırımların meyvelerini de topladık. 2016 yılında artan belirsizlik ve içinde bulunduğumuz konjonktürel gelişmelere rağmen Türkiye ve Türk bankacılık sektörü güçlü temellerini koruyor. Bu bize gelecek için de güç ve umut veriyor. Büyüme odaklı yatırım stratejimizin sonuçlarını da almaya başladığımız 2016 yılıYapı Kredi açısından bir anlamda hasat zamanıydı. Yılın tamamında nakdi ve gayrinakdi kredilerimiz yüzde 17artışla yaklaşık 245 milyar liraya ulaştı. 2016 sonunda 157.1 milyar TL olarak gerçekleşen mevduatımızda ise yüzde 21’lik bir büyüme kaydettik. Türkiye’nin dijital bankası olarak, Türkiye’de mobil bankacılıkta bir devrim gerçekleştirdik. Göz tarama teknolojisini mobil uygulamamıza taşıdık. Müşterilerimize Göz-ID ile tanıştırdık. Bu gelişmenin finans sektörümüz içinde başarılı bir örnek oluşturduğunu görmek gurur verici” diye konuştu.

Türkiye’nin kalkınması için kritik öneme sahip projeleri desteklemeyi sürdürdüklerini de ifade eden Açıkalın;2016 yılında Gebze İzmir Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Galataport ve Avrasya Tüneli gibi Türkiye’nin önemli projelerine yüksek montanlı finansman sağladık. Yılın tamamında proje finansmanı kredilerimiz yüzde 13 artışla 11.7 milyar dolar’a yükseldi. Öte yandan Yapı Kredi olarak fonlama kaynaklarının çeşitlendirilmesine de büyük önem verdik. Bu doğrultuda da 2016 yılında çeşitli finansal araçlar vasıtasıyla sağlanan 5.6 milyar dolarlık kaynağı ülke ekonomimize aktardık” dedi.

KITA AVRUPASI’NDA TEK LİDER WORLDCARD

Yapı Kredi’nin 72. yılını kutladığı 2016 yılında, kredi kartı pazarında liderliklerini perçinlediklerini hatırlatanAçıkalın, “Yapı Kredi olarak kredi kartlarında yüzde 12 gibi önemli bir büyüme kaydettik. Worldcard’ın pazar payı yüzde 22,1’e yükseldi. Ayrıca The Nilson Report’un Kasım 2016 raporuna göre Worldcard, 6 milyar 820 milyon dolarlık hacimle Türkiye ve Kıta Avrupası’nda 6 yıldır olduğu gibi yine lider oldu. Liderliğimizi Avrupa’ya taşımak bir Türk bankası için çok gurur verici”dedi.

YAPI KREDİ LEASING VE YAPI KREDİ FAKTORING SEKTÖRLERİNDE BİR NUMARA

Eylül 2016 itibarıyla Yapı Kredi Faktoring’in yüzde 18,1, Yapı Kredi Leasing’in ise yüzde 20 pazar payı ile liderliklerine devam ettiklerini belirten Açıkalın, “Sektörlerinde en iyi olan iştiraklerimizin katkısı ile tam anlamıyla bir finansal hizmetler grubu olan Yapı Kredi markası daha da güçleniyor. Bu alanlardaki çalışmalarımızla sektörde fark yaratarak müşterilerimize alternatif çözümler sunmaya, farklı servis modelleri ile hizmet vermeye devam ediyoruz” dedi.

YAPI KREDİ GELECEĞİ DİJİTAL DEVRİMLERİYLE TASARLIYOR

Yapı Kredi’nin 2016 yılında “İlklerin bankası” ünvanına yakışan yenilikleri hayata geçirdiğini belirten Açıkalın, şu bilgileri verdi: “Türkiye’nin dijital bankası olarak bu alanda ülkemizde hatta Avrupa’da örnek olacak çalışmalara imza attık. Bankacılıkta yeni bir dönem başlattık. Türkiye’de ‘göz tarama teknolojisi’ ile bir ilke daha imza attık. Bu yenilik sayesinde artık akıllı telefonlar üzerinden, şifre kullanmadan daha hızlı, daha kolay ve daha güvenli giriş yapılabiliyor. Öte yandan dünyanın önde gelen fintech girişimlerini bir araya getiren Finovate Europe, Göz-ID ürünümüzü anlatmak için bizi Londra’ya davet etti. Dünya’nın en büyük teknoloji buluşmalarından Finovate Europe’a davet edilmek bizler için büyük bir gurur. Bunun yanı sıra QR kod ile ATM’ye dokunmadan çok hızlı para çekme işlemi ve kimlik doğrulamaya gerek kalmadan Çağrı Merkezi’ne direkt bağlanma gibi özelliklerle de Yapı Kredi Mobil sektörde farkını ortaya koydu. ATM’lerimizden müşterilerimize rekor sürelerde hizmet vermeye başladık. Son 1 yılda mobil bankacılık hizmetlerimizi aktif olarak kullanan müşteri sayısı yüzde 62, internet bankacılığı müşteri sayısı ise yüzde 27 artışla büyük bir başarı gösterdi. 2017 yılında da geleceğimizi devrim niteliğinde dijital yenilikler ile tasarlayacağız. Türkiye’nin dijital bankası olarak bu nitelikli projelerimizi uygulamaya vesektörde örnek kurum olmaya devam edeceğiz.”

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ALANINDA SEKTÖRE ÖRNEK ADIMLAR

Sürdürülebilirlik alanında da kararlı adımlarla ilerlediklerini dile getiren Açıkalın, sözlerine şöyle devam etti:“Sürdürülebilirlik, sağlıklı ve dengeli büyümek, topluma kalıcı hizmetlerde bulunabilmek adına  bizler için kritik öneme sahip. Yapı Kredi olarak faaliyet gösterdiğimiz her alanda sürdürülebilir olmak en öncelikli hedefimiz. BİST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer alan 43 şirketten biri olarak, ilk kez bu sene hayata geçirilen “FTSE4Good Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi”’ne de girmemiz bizi çok gururlandırdı. Bu endekste yer almamızı çevresel, sosyal ve yönetsel alanlardaki güçlü uygulamalarımızın bir göstergesi olarak kabul ediyoruz. Kurum olarak önümüzdeki dönemde de sürdürülebilirlik esasıyla faaliyetlerimize yön vermeye ve ülkemize değer katmaya devam edeceğiz.”

Yapı Kredi olarak 2016 yılında da topluma değer katan projelere destek vermeyi sürdüklerini de sözlerine ekleyen Açıkalın, “Geride bıraktığımız yılda, 72 yıldır olduğu gibi toplumsal vatandaşlık anlamında örnek projeleri hayata geçirdik. Anne Çocuk Eğitim Vakfı’nın (AÇEV) çocuk gelişimi konusunda babaları bilinçlendirmeyi hedeflediği ‘Babalar Değişiyor, Toplum Değişiyor’ projesine destek vermeye başladık. Yapı Kredi Ülkem İçin Fonu’na yapılacak yatırımlardan elde edilecek gelir bu değerli projeye aktarılacak. Diğer yandan ‘Herkese Eşit Bankacılık’ ilkesiyle hayata geçirdiğimiz Engelsiz Bankacılık Programı ile daha çok engelli vatandaşımızın bankacılık hizmetinden yararlanmasına aracılık ettik. 2016 sonu itibarıyla Türkiye genelindeki engelsiz ATM sayımız 2.144’e yükseldi”dedi.

Yapı Kredi’nin 31 Aralık 2016 Tarihli Konsolide Finansal Sonuçlarına İlişkin Seçilmiş Göstergeler:

 

Toplam aktifler            :  271.1 MilyarTL                      Net Grup kârı               : 2.933 Milyon TL

Toplam krediler           :  244.9 Milyar TL                      Toplam gelirler            : 12.023 Milyon TL

Toplam mevduat         :  157.1 Milyar TL                      Faaliyet giderleri         : 5.315Milyar TL

Yapı Kredi / 02 Şub 2017

Diğer Haberler