Aphrodisias Kazıları

Türkiye’nin güneybatısında, Antik Karia bölgesinde yer alan, çok iyi korunmuş bir Roma dönemi şehri olup antik dönemde Aphrodite Kutsal Alanı ve mermer heykeltıraşlık eserleriyle ünlenen Aphrodisias, 20. yüzyılın başından itibaren bilimsel araştırmalara konu olmaya devam ediyor. Biz de, Yapı Kredi olarak Tanrıça Afrodit’in şehri, heykelleriyle ünlü Aphrodisias’taki bu antik kenti hak ettiği şekilde kültür sanat gündemine getirerek gelecek nesillere taşımak için Geyre Vakfı’nca yürütülen kazı çalışmalarına destek veriyoruz.

Aphrodisias Antik Kenti’ne ve onun iletişimine olan desteğimizi, 2007’nin son çeyreğinden itibaren yoğunlaşarak artırdık. Aphrodisias Antik Kenti’nde ortaya çıkartılan 80 adet özgün yüksek kabartmanın (rölyef) sergileneceği, Yeni Sebasteion Salonu yararına, 17 Ocak 2008 tarihinde Rahmi Koç Müzesi’nde “Bir Tarihi Mermer Rölyefle Adınızı Yaşatın” projesi kapsamında, bizim de desteğimizle özel bir müzayede düzenlendi. Düzenlenen gecede açık artırmada alıcı bulan 11 rölyef, destekçilerinin isimleriyle birlikte ölümsüzleşti. Bu etkinlikten sağlanan kaynak ile Mayıs 2008’de açılan Yeni Sebasteion Salonu’nun tamamlanmasına katkıda bulunduk. Ayrıca, 2008 için hazırlanan tüm promosyon malzemelerinde tema olarak Aphrodisias’ı seçerek bu konuyu tüm yıla yaydığımız iletişimimizde kullandık.

2008 yılında Aphrodisias, Geyre Vakfı’nın kuruluşunun 20. yılında yeni bir sergi salonuna kavuştu. Aydın’ın Karacasu ilçesinde bulunan mevcut Aphrodisias Müzesi’ne ek olarak Mart 2007’de inşaatına başlanan ve 770 metrekarelik büyüklüğü olan Yeni Sebasteion Rölyefleri - Sevgi Gönül Salonu’nun açılışı, Geyre Vakfı ve bizim de desteğimizle 31 Mayıs 2008 tarihinde gerçekleşti. Antik kentin dokusuna zarar verilmeden ve son derece duyarlı bir yaklaşımla Mimar Cengiz Bektaş tarafından tasarlanan Yeni Sebasteion Rölyefleri - Sevgi Gönül Salonu’nda, kazılarda ortaya çıkarılan 80 rölyef aslına uygun şekilde sergileniyor.Dönemin en usta ellerinden çıkan bu eşsiz eserler ayrıca Yapı Kredi Kültür Sanat tarafından İstanbul’da düzenlenen kapsamlı bir sergide bir araya geldi.

Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi; “Aphrodisias’tan Roma Portreleri” adlı sergiye ev sahipliği yaptı. Sergide 51 tanesi Aphrodisias Müzesi’nden, 1 tanesi de İstanbul Arkeoloji Müzesi’nden gelen toplam 52 muhteşem eser yer aldı. Sergi süresince gerçekleştirdiğimiz iletişim ile Aphrodisias Antik Kenti’nin bilinirliliğine katkıda bulunduk. Sergi 26 Eylül 2008 – 25 Ocak 2009 tarihleri arasında sanatseverlerin ziyaretine açıldı.

Günümüzde de Aphrodisias kazılarına olan desteğimiz devam ediyor.

Aphrodisias Hakkında

Aphrodisias Antik Kenti, Yunan ve Roma dönemine ait arkeolojik sitelerin en önemlilerinden biridir. Ege Bölgesi’nin Menderes Vadisi’nde bulunan kent, Aydın ili, Karacasu ilçesi, Geyre Belediyesi sınırları içinde yer alıyor ve 520 hektarlık bir alana yayılıyor.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın himayesinde 1961 yılından bu yana New York Üniversitesi tarafından sürdürülen kazı çalışmalarına 1995 yılında Oxford Üniversitesi de dahil oldu ve Aphrodisias, 9 Temmuz 2017’de UNESCO Dünya Mirası Komitesi 41. Oturumunda Dünya Mirası Listesi’ne kaydedildi.